עבודה בשטח או במשרד?
בצוות או סוליסטית?
התנהלות אינטנסיבית או דווקא יותר באיזי?
מגוונת או שגרתית במהותה?
כזו שיש בה בלת"מים או בסגנון שיטתי יותר?
האם מתאים לך לעבוד בחברה גדולה או קטנה?
וסביבה תחרותית- האם היא נכונה לך?
שאלות אלה ואחרות מגדירות את סביבת העבודה הנכונה לך וחשיבות ההתאמה שלה עבורך זהה לזו של התאמת תחום העיסוק.
מטרת אבחונים תעסוקתיים
בדרך כלל אנשים פונים לאבחונים תעסוקתיים כאשר הם מתלבטים לגבי תחומי העיסוק המתאימים להם. יש תחושת מיצוי כלשהי בנוכחי ואתה צורך בשינוי, ובאופן טבעי מחפשים מהם התחומים שיכולים להתאים לכישורים הטבעיים וליצור תחושת מימוש וסיפוק.
רבים פונים אלי לצורך אבחון תעסוקתי באמצעות גרפולוגיה מכיון שהתהליך מדויק ומהיר וכך הם יכולים להתקדם במהרה לעבר השינוי הרצוי להם. בסיום התהליך הם מקבלים מסמך המפרט תחומים אלו ובנוסף- גם את סביבת העבודה המתאימה להם.
באבחון מסוים שעשיתי הכותבת התגלתה כבעלת חוש אסתטי מפותח, יצירתיות ויכולות עיצוביות גבוהות. באופן מיידי אחד התחומים שיכולים לעלות כאופציה עבורה הוא תחום הפרסום בו שילוב של הנ"ל תורם מאוד לצורך הצלחה בו. אולם בנוסף הסתבר שהיא עדינת נפש, לחץ רב יכול להפחית מאיכות עשייתה ובעיקר יש בה נאיביות מה. תכונות אלו פחות מתאימות לסביבת העבודה בתחום הפרסום, בו נדרש להיות עם "מרפקים", מהיר, דרוך וגמיש לשינויים תכופים. ולכן תחום זה ירד מהפרק עבורה והומלצו לה עיסוקים אחרים המנצלים את היכולות הנ"ל והמתאימים גם מבחינת סביבת העבודה.
דוגמא זו ממחישה את עניין חשיבות סביבת העבודה.
סביבות עבודה שונות
לאנשים הנוטים לשיטתיות וזקוקים לוודאות, למשל, תתאים יותר סביבת עבודה דומה, כזו שאין בה יותר מדי שינויים לא צפויים, ומה שהם תכננו להספיק ביום העבודה, סיכוי גבוה שאכן יקרה. בלת"מים תכופים מוציאים אותם מריכוז, פוגעים באיזון הכללי שלהם ובאיכות עבודתם. אלו הזקוקים לדינאמיות לעומתם, ישתעממו בסביבת עבודה כזו והם יעדיפו אחת שמכניסה גיוון ואקשן ליומיום שלהם.
או למשל מה עדיף לך- לעבוד בחברה קטנה ומשפחתית או בחברה גדולה? הפרמטרים המשפיעים על כך קשורים גם לשאפתנות, לתנאי עבודה ועוד, ובין היתר גם לחברתיות שלך. יש מי שיחושו בנוח רק בחברה קטנה, כזו שיש בה מעט עובדים וכולם מכירים את כולם, שיש משהו אינטימי בקשרים הבינאישיים ובהתנהלות, הדדיות ושיתוף פעולה. כך הם מצליחים להתחבר בקלות רבה יותר לאנשים, לחוש בטחון ושייכות. בחברה בת מאות עובדים הם ירגישו שהם הולכים לאיבוד וקשה להם יותר לסמוך, יקח להם זמן רב יותר לייצר קשרים אישיים ולהפיק את המיטב מעצמם גם בעבודה עצמה. ואילו אחרים זקוקים להמוניות הזו ורק בה תחושת הנוחות שלהם טבעית ויציבה. חברה קטנה עלולה ליצור בהם תחושת חנק והם יתקשו למצוא את עצמם בתוכה.
איך אבחונים תעסוקתיים באמצעות גרפולוגיה מזהים את זה?
כתב היד שלך מספר עליך הכל, נותן את תמונת האישיות המלאה הכוללת את הכישורים, אופן התפקוד, ההתנהלות החברתית, אופן החשיבה ועוד. כאשר הפרמטרים האישיותיים מתגלים, כבר די ברור איפה נכון לך ואיפה פחות. בכתב ניכרים הקצב, הדינאמיות, הנטייה לסוליסטיות או דווקא לעבודת צוות, הגמישות בהתנהלות, האם תחרותיות מניעה ומקדמת אותך או להפך- משתקת אותך ומונעת ממך מלתפקד במיטבך.
וכך, ההמלצות הסופיות בסיכום אבחון תעסוקתי יהיו כאלה הלוקחות את כל הפרמטרים בחשבון ומכוונות אותך לתחום עיסוק בו גם תמצא עניין ומימוש בדבר עצמו וגם תוכל למצוא עבודה בסביבה המתאימה לך ותומכת בך ומקדמת אותך מכל בחינה.